Annons

Tips på yogalärarutbildning

Jag får dagligen frågor om vilka yogalärarutbildningar jag har gått eller om jag har tips på någon bra. När jag gick min första utbildning kände jag ingen i min egen ålder som ens funderade på att gå en yogautbildning och nu har typ hälften av de jag känner gått en teacher training. Älskar denna trend!!! Jag kan verkligen rekommendera alla som gillar yoga att gå en utbildning, kanske inte bara för att bli lärare men för att få en djupare förståelse för hela yogafilosofin.

Annons

På enstaka yogaklasser på studios och gym  får vi ju oftast mest det fysiska. Jag är för evigt tacksam för att lärare, utbildningar, kurser och tekniker jag stött på hittills under min resa.

Grundutbildningen för att bli yogainstruktör brukar vara 200 h och vidareutbildningen är 300 h. Detta enligt Yoga Alliance – en slags kvalitetskontroll för yogautbildningar som finns över hela världen. Det finns ju nämligen hur många utbildningar som helst så ett första vettigt steg när man kikar på utbildningar kan vara att kolla så att den har fått denna kvailtetsstämpel. Dock vill jag lägga till en liten brasklapp att Yoga Allience tyvärr inte verkar vara så ”picky” i sina val att godkänna utbildningar så endast denna stämpel visar tyvärr inte att utbildningen är grym. Hursomhelst, det kan fungera som ett första urval.En andra fråga är om man vill gå en intensiv variant kanske utomlands eller sprida ut det mer under året och då gå en kurs i Sverige. Själv har jag tagit nästan alla utbildningar utanför Sveriges gränser främst i Indien. Jag har gillat att släppa allt för att gå ALL IN i några veckor.

Min första utbildning var en 200 h i Indien på Sampoorna Yoga med Deepak Sharma i spetsen. Fokus var på Ashtanga yoga och denna utbildning kändes väldigt Indisk i sin karaktär med främst Indiska lärare. Jag lärde mig massor – alltifrån Indisk filosofi till Sanskrit (yogaspråket) och hur man rensar näsan med en Neti :-).   Jag undervisade på denna utbildningen för några år sedan och den har blivit mycket mer västerländsk i sin karaktär vilket ju har både för- och nackdelar. Fördelen är nog att den kan uppfattas som proffsigare och att det kan vara skönt att vissa av lärarna inte är indiska och vet hur de är att leva i vår kultur. Jag kan verkligen rekommendera den som en första utbildning och som ni ser på bilderna ovan så ligger den i ett paradis.

   

Mina 300 h utbildning gjorde jag även den i Indien på Brahamni yogaen erkänd teacher training grundad av en fantastiskt Amerikans kvinna som heter Julie Martin. Hon är grym och en ständig inspiration för mig. Här låg fokus på Vinyasa flow och vi dansade oss igenom klasserna. Min kropp har aldrig mått så bra som efter att yoga med Julie varje dag i en månad. Denna utbildning känds mer hmmm…professionell kanske för att den liksom var mer västerländskt strukturerad och väldigt up-to-date med nyast rönen/forskning inom yoga när det gäller anatomi. Jag har faktiskt gått denna utbildning två gånger…haha…för tyckte den var så himlabra.

Andra utbildningar som jag inte gått men varmt kan rekommendera då jag känner lärarna är Urban Om, yogayama & Vikasa Yoga.

Annons

Sen har jag även gått mer specialiserade utbildningar exempelvis i Hatha Yoga med Ratheesh Mani, Restorativ yoga med Jodi Bone, BioDynamic Breath and trauma Release med Giten Tonkov, Ayurvedic Yoga Massage med James Winston, en omfattande yogaanatomi kurs på Rasovai och Ashtanga yoga med Prem.

Även de upplevelser jag fått på kurser som Path of Love  och en 1,5 årig utbildning ” Training for Life” på bara vara är något jag ständigt bär med mig i livet och till yogasalen.

Förutom dessa utbildningar och kurser vill jag tillägga hur mycket jag faktiskt lär mig av att bara praktisera och meditera själv. Jag har exempelvis skrivit mycket om Vipassana meditation här på bloggen och de lärdomar jag fått därifrån är något jag också alltid har med mig livet och till klasserna.  Även mina vackra morgon yogastunder på mattan ger mig ständigt nya insikter om min kropp och mitt sinne.

Med andra ord – vi kan läsa böcker och gå miljoner utbildningar men tillslut tror jag att det handlar mer om att få egna insikter och att uppleva saker i sin egen kropp och därifrån dela de upplevelserna med andra. Så igen, jag rekommenderar ALLA att gå en yogalärarutbildning men bara för att vi exempelvis har gått en 200 h yogalärareutbildning och blivit certifierade under en månad betyder det ”tyvärr” inte att vi blir en grym yogalärare. Jag anser att det handlar så mycket mer om att våga dyka in och ner i sig själv vilket vi ju gör med yoga, meditation och olika kurser men det krävs mycket eget ”arbete” som tar mer än 200 h.

SÅ LYCKA TILL! Kommentera gärna om du undrar något.

Annons

PS. För att dela en liten hemlis, så är vi i fullgång med att ta fram en Soul Space yogautbildning som kommer vara en kombination av yoga, meditation och mer själsligt arbete.

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar